Српска земља - дискусије
10.09.2010. 17:39 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  
Аутор Тема: Артемије:Кфор тражи скидање српске заставе с манастира  (Прочитано 435 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
natalija
Општи уредник

Углед: +16/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4313

« послато: 17.07.2007. 20:32 »

Артемије:Кфор тражи скидање српске заставе с манастира

ОРАХОВАЦ, 17. јула (Тањуг) - Владика рашко-призренски Артемије изјавио је данас да припадници аустријског Кфора захтевају уклањање српске застава са звоника Манастира Светих врача Козме и Дамјана у селу Зочиште код Ораховца, због тога ссто се тамошњи Албанци буне због њеног истицања.
"Ја сам саветовао монасима, одлучно, да то не долази у обзир, да је застава истакнута што је то држава Србија, јер на то имамо право", рекао је Артемије за Тањуг, и указао да Албанцима "нико не брани да истичу заставу друге државе у нашој држави".
Он је рекао да припадници Кфора преносе како Албанци прете да ће извршити напад на манастир, и истакао да је "ствар Кфора да штити манастир, а не да се меша у питање заставе".
"Монаси неће скинути српску заставу са манстира, а њима уколико смета нека је скину сами", поручио је владика рашко-призренски, оценивши да је по среди нови вид притиска на монахе, који су се вратили у обновљени манастир.
"То је порука и прогнаним Србима којима су тобоже обновљене куће у Зочишту. То је порука да се не враћају, јер ако се такво насиље врши над монасима, чему да се надају повратници који би требали да живе у истом селу са комшијама Албанцима", указао је Артемије.
Пре само неколико дана обновљени Манастир Св. врача Козме и Дамјана, освештан је у присуству око 2.000 Срба, након што су у ту светињу враћене мошти Светих врача, које су у протеклих осам година биле премештене у манастир Сопоцћани.
Албанци су 13. јула 1999. године минирали цркву Светих Врача из 14. века и запалили све српске куће у Зочижту, одакле је избегло око 200 Срба.
Манастир у Зочишту, које је било етнички мешовито метохијско село, а данас у њему живе искључиво Албанци, обновљен је средствима државе Србије и Српске православне цркве. У њему сада живи пет монаха и искушеника.
Према сачуваним записима и народном предању, Манастир Зочижте је три века старији од Високих Дечана, и грађен је у 11. веку.
Помиње се у повељи Стефана Дечанског, а најновија истраживања указују да је светиња постојала и у 4. веку, о чему сведоче остаци ранохрижћанског надгробног споменика.

http://www.tanjug.co.yu/
Сачувана

„Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав обнови у мени“ (Пс.51,10);
sablja
srpskazemlja.com
Администратор

Углед: +35/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5578

Србија је вечна док су јој деца верна!

« Одговор #1 послато: 17.07.2007. 21:21 »

Сведоци смо најгорег кршења људиских права и међународног права од Другог св. рата. Пред очима целог света се настоји уништити један народ и одузети му  суверену територију. Срби су на Косову постали национална мањина захваљујући "хуманитарном бомбардовању" злочиначког НАТО-а, подршци терористима у одузимању територије Србије и планираном прогону и убијању српског народа.

КФОР не само да не жели да заштити Србе, већ им је очигледан циљ да  се Косово отме Србији и да се преостали Срби протерају. Због тога и њима сметају српски симболи и све што је српско.

Један народ који је максимално незаштићен и који нема ни једну институцију која штити њихова права на једној територији је осуђен на пропаст. Тога мора бити свесна српска влада и ако не жели да помогне свом народу, онда не треба да га замајава празним обећањима и празним фразама о "неприхватљивости независности Косова".

Као што рече г. Томислав Николић: " Замислите да ја дођем кући и да кажем жени да је пасуљ који је скувала за ручак за мене неприхватљив..."

Жалосно је што Срби на Косову преживљавају лишени основних права, а председник Србије се и даље извињава најгорим непријатељима који су чинили најсвирешије злочиине и прогоне Срба икада забележене у историји. Жалосно је и то што Србе са Косова који су дошли у Србију неки називају избеглицама и Шиптарима. Зашто су људи постали тако сурови и егоисти???
Сачувана

www.srpskazemlja.com
Е-пошта: sablja[at]gmail.com
natalija
Општи уредник

Углед: +16/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4313

« Одговор #2 послато: 18.07.2007. 15:43 »

На жалост твоја констатација је на месту.Исто питање и ја постављам,али за сада не добијам никакв одговор Тужан
Сачувана

„Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав обнови у мени“ (Пс.51,10);
Странице: [1]
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!