Српска земља - дискусије
01.08.2010. 03:43 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Пријављивање Регистрација  
Странице: [1] 2 3
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  
Аутор Тема: Срушени српски манастири и цркве  (Прочитано 1564 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
Драгана
Члан

Углед: +9/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2275

Tамо где Љубав станује

« послато: 06.12.2008. 20:07 »

Црква у Косовској Митровици

KOSOVSKA MITROVICA, March 19, 2004

Црква Светог Ђорђа у Призрену

PRIZREN, March 23, 2004

Подујево

Приштина, црква Светог Николе

PRISTINA, March 19, 2004

Манастир Девич

DEVIC, March 23, 2004

Призрен

PRIZREN, March 23, 2004

Остаци манастира Девич, близу Србице

March 25, 2004

Church of Holz Virgin Ljeviška

PRIZREN, March 24, 2004

Srušena srpska crkva u Necu kod Đakovice, 1941. godine.

Manastir Devič srušen oktobra 1941. g. (snimak iz 1947.)

Poluporušena (od Šiptara tokom rata) crkva u Bistražinu kod Đakovice

Oštećena od Šiptara freska (XIV vek) jednog Svetitelja u Sv. Petru Koriškom kod Prizrena

jeдан од извора је са обилатим текстовима:
http://www.rastko.org.yu/kosovo/istorija/stradanje_srba/atanasije_1deo.html

Сачувана

Пази шта желиш, може ти се оставарити.
Пази шта желиш, можеш зажалити!
Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #1 послато: 06.12.2008. 20:26 »

додајем и оскрнављена гробља и друге објекте

Uništena srpska bolnica u Kosovu Polju

Spaljene srpske kuće u naselju Rudnička kolonija u Obiliću

Zapaljena zgrada u Obiliću

Opljačkani srpski stanovi u Obiliću

Crkva Mala Gospojina u Obiliću

Početak demonstracija albanskih ekstremista u Obiliću

Crkva Svetog Nikole u Prištini u plamenu
(FOTO: FoNet)

Napad albanskih ekstremista na Čaglavicu kod Prištine

Zapaljena srpska kuća u Obiliću

Zapaljena srpska kuća u Kosovu Polju

Zapaljeni srpski stanovi u zgradi YU programa u Prištini

Crkva Sv. Save u južnoj Kosovskoj Mitrovici u plamenu

Zapaljene srpske kuće u Čaglavici
Сачувана

Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #2 послато: 06.12.2008. 20:35 »

Uništeni hram Sv. Nikole u Prištini, ulazna fasada hrama

Unutrašnjost hrama Sv Nikole u Prištini

Hram Sv. Nikole u Prištini, raskopani grobovi

Hram Sv. Nikole u Prištini, uništeno raspeće

Hram Bogorodice Ljeviške - spaljena freska Bogorodice sa Hristom

Hram Bogorodice Ljeviške - unutrašnjost oltarskog prostora hrama

Zapaljeni manastir Sv. Arhangeli u Prizrenu

Spaljena Hristova ikona u crkvi Sv. Nikole u Kosovu Polju

Spaljeni manastir Devič-Reprodukcija studeničkog raspeća kojoj su albanski ekstremisti oskrnavili lica Isusa Hrista, Bogorodice i sv. Jovana

Spaljeni manastir Devič

Oskrnavljeni grob Sv. Joanikija Devičkog

Spaljeni manastir Devič-Oskrnavljeni grobovi devičkih sestara

Spaljeni manastir Devič - Prepolovljena časna trpeza u oltarskom delu zapaljenog hrama

Zapaljena crkva Sv. Device Marije u Đakovici

Zapaljena crkva Sv. Đorđa u Prizrenu

Albanski ekstremisti spaljuju zgradu Bogoslovije u Prizrenu

Zapaljena crkva Sv.Đorđa u Prizrenu

Сачувана

sablja
srpskazemlja.com
Администратор

Углед: +35/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5556

Србија је вечна док су јој деца верна!

« Одговор #3 послато: 06.12.2008. 20:44 »

Страшно, тужно и жалосно. Каквим су дивљацима и варварима дали квази-државу у центру Европе у 21. веку. Институционализовали су насиље и уништење вековне светске културне баштине. Нешто што је људска цивилизација стварала вековима безобзирно се уништава пред очима читавог света.

Ставио сам ову тему као "лепљиву". Додајем и линк ка још једној, сличној теми.

Страдање Цркве и народа на Косову и Метохији
http://www.srpskazemlja.com/diskusije/index.php/topic,1206.0.html
Сачувана

www.srpskazemlja.com
Е-пошта: sablja[at]gmail.com
Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #4 послато: 06.12.2008. 20:50 »

Страшно, тужно и жалосно. Каквим су дивљацима и варварима дали квази-државу у центру Европе у 21. веку. Институционализовали су насиље и уништење вековне светске културне баштине. Нешто што је људска цивилизација стварала вековима безобзирно се уништава пред очима читавог света.

Ставио сам ову тему као "лепљиву". Додајем и линк ка још једној, сличној теми.

Страдање Цркве и народа на Косову и Метохији
http://www.srpskazemlja.com/diskusije/index.php/topic,1206.0.html
ja и сада не верујем шта нам раде. Кнедла ми стоји у грлу када гледам ове слике. Било је неколико са претученим Србима (од скоро) и пар девојака које су силовали Арбанаси 41. (чини ми се), али то ми је заиста било мучно да стављам, па сам оставила линк на крају првог поста где се то може прочитати и видети.
Заиста је тужно је да назови хришћанска Европа, даје државу назови муслиманским верницима-екстремистима, дивљацима-Шћиптарима, који руше и пале и скрнаве хришћанске православне светиње које постоје од пре скоро хиљаду година.
Сачувана

Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #5 послато: 18.12.2008. 00:05 »

ПОСЛЕДЊИ (НЕДОВРШЕНИ) ИНТЕРВЈУ ЗОРАНА БОГАВЦА

Немој отићи немо у тамну ноћ
„Знам да једна књига не може много да промени, да је трагање за истином, у овом данашњем свету, само ‘јалова интелектуална игра’, и да би ‘косовски Гордијев чвор’ могао бити ‘разрешен’ ударцем већ замахнутим мачем неког светског силника за којег сумњам да би на карти умео да покаже где је Косово. Али — упркос свему — дужни смо да изрекнемо истину. И има смисла изрећи је. Језик траје и памти дуже од камена. Реч је творачки принцип. И кад све друго ишчезне, и ми сами, она остаје последња у одбрани људског достојанства”

Капитална књига Нечујна звона – Хришћанско наслеђе Космета Зорана Богавца, писца, публицисте, новинара, била је пред уласком у штампу када му је поводом ње, на основу прочитаног рукописа, затражен овај интервју. Писац није дочекао излазак књиге, баш као што није стигао ни да сасвим доконча овај разговор. „Тихо, у свом стилу, 16. септембра 2006, на путу од редакције до куће, искрао се из овоземног живота.”
„Фрапантно је игнорисање чињеница код оних који о судбини Косова и Србије одлучују”, рекао је Зоран Богавац у припремном разговору за овај интервју. „Они који ‘све о Космету знају’, очито, знају и шта не треба да знају.” Исповедио је, тада, да је књигу писао „у стању Велике Резигнације”, доцније, у одговорима, објаснивши и зашто. Национална ревија, у чијем је осмишљавању и настајању Зоран Богавац имао једну од кључних улога, предочава својим читаоцима изводе из тог недовршеног интервјуа.

• Резигнација? Готово пет стотина страница резигнације!?
Често сам сам себи цитирао стих „немој отићи немо у тамну ноћ”, а радни наслов књиге, данас изгубљен у сајбер-космосу, где је катапултиран из мог компјутера, гласио је Последња српска књига о Космету. Песимизам потиче из дубоке свести да једна књига ништа не може да промени, да је, уопштено гледано, трагање за истином данас у свету само јалова интелектуална игра, чија се бесмисленост увек изнова доказује на разним српским примерима, да се „косовски Гордијев чвор” не може расплести. Резигнација, пак, има нaјдубље корене у растућем страху да ће се чвор разрешити ударцем већ замахнутим мачем неког светског силника, од оних за које сумњам да уопште знају да покажу где је Косово на карти Европе. У своју одбрану – зашто сам ипак настављао посао, више пута остављан и батаљиван у налетима оловног песимизма, посао који је трајао месецима, и зашто сам, најзад, пристао да то објавим – могао бих да наведем последње редове Банкета у Блитви, који гласе отприлике овако: „Штампарска кутија са оловним словима, тако мало, а ипак једино што на крају остаје у одбрану људског достојанства...”
Узгред, и Крлежа, кога сам управо цитирао, показао је, пишући о косметском проблему, колико глупости паметан човек може да напише кад предрасуде (ово је само еуфемизам за нешто што би се реалистично могло назвати србождерством) почну да воде његову руку са пером. И сам сам осећао зебњу, да и мени, грешном Србину, на рамену не седи неки невидљиви Ђаво, и шапуће ми речи које пишем.
Био бих задовољан кад би ми неко од читалаца потврдио да мој лични светоназор (рецимо да бих га могао означити као „песимистички хуманизам”) није књизи додао превише црних тонова. Јер се у основи слажем са професором Недељковићем који је опомињао, с дубоком мудрошћу, како је „српство у тако тешкој ситуација да ни један Србин нема више право на песимизам”.

ТАЈНА МЕТОХИЈСКИХ ЗВОНА

• Променили сте радни и књига је изашла под насловом Нечујна звона, с поднасловом Хришћанско наслеђе Космета. Нечујна звона?
Звоно је хришћански симбол, позива на молитвено окупљање, звоном се разглашава узбуна, звона су део хришћанског погребног ритуала, за ким звона звоне – питао се Хемингвеј. Најзад, једна од, за мене, најузбудљивијих секвенци у историји филма је она о звонима коју је снимио Тарковски у Рубљову. Инспирисала ме средњевековна прича из Метохије о два звона. Једно је било посвећено Богородици – кад би зазвонило са виса где је била црква Богородице Хвостанске, чуло се на далеко, и тој звоњави би се одазивала звона свих српских цркава из Метохије... На другом звону је био изливен лик Светог Николе... Звона су позната у науци као Родопова звона, по српском великашу који их је поклонио, једно Митрополији Хвостанској и друго Храму светог Николе. У најезди Турака, Срби су их скинули са звоника и закопали. Векове су звона провела под земљом. Једно је данас у ризници Пећке патријаршије, друго је руски конзул Јастребов откупио од чобана, који су га случајно пронашли, и поклонио га Српској академији наука; данас је у Народном музеју. Родопова звона вековима нису зазвонила, сумњам да ћемо икада чути какав им је био звук...
Најзад, постоји и она прича о звонима из Манастира светог Марка, крај Призрена, која су ливена чак у Кијеву, а манастиру их је поклонио Сима Игуманов Призренац. Кабаши, шиптарски фис који се населио у долину Призренске Бистрице, скинули су звона и бацили их у понор над којим се манастир диже. Замишљао сам тај звук звона „која се котрљају”, пре него што заувек занеме...
Нечујна звона за мене су постала симбол Косова и Метохије.
Да ли под земљом „иструли звук звона”, или смо ми изгубили „унутрашњи слух”, па не чујемо звона Метохије?... До XV века на Косову и Метохији било је 1.300 православних цркава! Предео у коме је некад звонило 1.300 звона...

• „Предео осут црквама као летње небо звездама”?
Од многих храмова није остао ни камен. Списку се крај не види. Космет је и данас, на почетку XXI века, једина тачка „просвећене Европе” где и даље траје прави културни геноцид. А рушење цркава у рату било је страшан злочин још у средњевековној Србији. Душанов законик предвиђа за такве злочинце „да се убију, па обесе” – дакле, двоструку смртну казну!
Али, срушене цркве су наставиле да трају у колективном памћењу језика. Властити језик издаје оне који су цркве рушили, земљу отимали, комшије расељавали. Од шиптарских села и дан дањи ретко које нема топоним Киша, или Аре киша – тако се зове место где је била црква, и њива која је била црквено власништво. Језик траје дуже од камена!
Или, рецимо, Ворат шкијеве – шиптарски термин за место на коме су трава и папрат одавно избрисале српске крстаче. Србинов гроб.
Чак ни у Србици данас нема ни једног Србина!
Два велика храма, Свети Архангели Призренски и Бањска, да нису опљачкани и расути, можда би на листама UNESCO-ове светске баштине били испред Дечана и Грачанице. Бањску је краљ Милутин зидао за своју гробну цркву, била је најбогатији средњевековни манастир и најукрашенији – читава унутрашњост била је прекривена златним листићима. Злато су састругали, храм претворили у џамију. Од камена из Душанових Архангела Синан-паша изградио је своју џамију у Призрену; понека крња камена плоча сведочи да је био у праву неки ходочасник који је тврдио како је под у мозаику из Светих Архангела био чувен у читавој византијској васељени.

• Иако је тема голема и вишеслојна, тема веома дугог трајања, утисак је да се прича о Космету најцеловитије може испричати као прича о његовим храмовима, о онима који су их градили и у њима се Богу молили и заједно са њима пострадали?
Јесте. Ни побројати их све не можемо у једном оваквом разговору, а можда је то и сувишно, јер, рече песник, ти храмови су у нама, сваки од њих носимо у себи чак и кад то не знамо.

ЗЕМЉА У КОЈОЈ БЕСНИ МИР

• Какав је однос надлежних међународних организација и инстанци према очитом затирању трагова српског хришћанског наслеђа на Космету?
Хришћанско наслеђе на Космету није само српско, него прворазредно европско наслеђе! То је важно увек изнова рећи у овом времену кад се више ништа, чак ни то, не подразумева.
Прва делегација „стручњака” UNESCO-а која је обишла у рату (бомбардовању Србије од стране NATO-а) оштећене споменике културе Косова и Метохије закључила је да треба одмах оправити неке оштећене објекте: четири џамије, један шедрван, две старе албанске сеоске куле и – један српски манастир. Тај извештај је касније „затурен” и проглашен за незваничан, а потписао га је господин Мустафа Омар. И прва која се одазвала да новчано помогне обнављање историјских споменика на Космету, по списку из тог извештаја, била је Саудијска Арабија.
Од уласка NATO трупа на Косово, у лето 1999, само за прве две године „мира” срушено је 107 православних храмова (број ће се касније попети на скоро 200). Трећина је спадала у регистровану културну баштину Србије, у половини срушених храмова редовно је вршена служба. То се у међународном праву зове злочин против културне баштине. KFOR је игнорисао наше захтеве да се сачувају српске цркве и манастири, а један од шефова UNMIK-а смислио је лепу бирократску досетку: Хашка декларација о заштити културне баштине односи се на земље потписнице, а не на међународне организације! Уз додатну напомену да се Хашка декларација из 1954. односи на рат, а пошто на Косову тренутно „бесни” мир... Чист цинизам.

• После огромне грађе коју сте проучили, после скоро 500 страница које сте написали, после толико размишљања и промишљања, у чему је, по Вама, суштина српско-албанских односа или сукоба на Космету?
Свака иоле дубља историјска анализа албанско-српских односа на Космету, води до закључка да је суштина сукоба културно-цивилизацијска разлика два народа од којих је један носилац европске, хришћанске, а други оријенталне, исламистичке идеје. Оно што се данас одиграва на Космету парадокс је историје: Европа је на антиевропској страни!

Па ипак, то није сасвим нова ствар у историји европске политике и дипломатије. Није ли се то догодило и у време владавине цара Душана Силног, када је хришћанска Европа одбила више пута понављану понуду најмоћнијег владара Балкана да ће Срби прихватити чак и верску унију са Папом уколико Папа моралним ауторитетом мобилише хришћанске војске Европе против „исмаилићана”, а Душана постави за капетана тог крсташког похода? У сложеним интригама које су трајале десетак година, европски владарски и католички кругови свој интерес нису видели у одупирању османлијама, него у слабљењу Душановог Царства, ближи им је био ислам од православља. Фасцинирани својим политичким „вештинама и лукавостима” чекали су да Србија искрвари, па да и они омасте бркове на том крвавом пиру, као лешинари. Знамо наставак. А како би данас изгледале и Србија и Европа да је неко показао више слуха за Душанову визију српске и европске будућности?

Национална ревија - Србија
Сачувана

natalija
Општи уредник

Углед: +16/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4313

« Одговор #6 послато: 19.12.2008. 18:42 »

Страшно,али баш страшно.Не би ме изненадило да им се председник и извине. Запрепашћен
Сачувана

„Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав обнови у мени“ (Пс.51,10);
Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #7 послато: 22.12.2008. 16:24 »

BEOGRAD, 22.12.2008
Beta

Vladika Artemije: Nemamo kome da se obratimo za zaštitu

Vladika Raško prizrenski Artemije izrazio je danas zabrinutost zbog sve učestalijih napada na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji i toga što nema kome da se obrati da bi se ti napadi efikasno sprečili

"Činjenica je da su u poslednjih mesec dana napadi na naše svetinje,
crkve, groblja, crkvene ograde pojačani i učestali i da gotovo nema
dana da se našim svetinjama nešto neprijatno ne dogodi", kazao je
vladika agenciji Beta.

"Što se nas tiče nemamo i ne vidimo način da se bilo kome obratimo
da bi neko mogao to efikasno da spreči", rekao je Artemije.

Vladika je rekao da smatra da bi ti napadi mogli da budu u vezi sa
dolaskom nove misije Euleks na Kosovo.

"Albanski teroristi verovatno žele da pokažu i Srbima i Euleksu da
njihovo prisutstvo na Kosovu nije poželjno i da ono što su započeli
pod UNMIK-om - potpuno etničko čišćenje i uništavanje svih
tragova srpske crkve i naroda - nastavljaju pod misijom EU", kazao je
Artemije.

On je podsetio da su sveštenici svaku provalu u crkve, demoliranje i
napad prijavljivali UNMIK-u, Euleksu i Kforu, ali da rezultata nikada
nije bilo.

"Do sada nijedan počinilac nije identifikovan, nismo obavešteni ni
da je neko zbog otoga odgovarao", kazao je episkop i dodao da ne
očekuje nikavu posebnu zaštitu ni od Euleksa.

U Ranilugu je sinoć obijena crkva Svetog Jovana, što je prema
navodima ERP bio četvrti napad u poslednjih mesec dana na pravoslavne
svetinje samo u Kosovskom Pomoravlju.
Сачувана

natalija
Општи уредник

Углед: +16/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4313

« Одговор #8 послато: 14.01.2009. 10:53 »

Имамо више министара и ових без портфеља него ли становника у Србији...али колико видим,одговорности нема и заинтересаованих за националне интересе,нема...баш је ударила нека оскудација по том питању. Молим? Превртање очима Шокиран
Сачувана

„Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав обнови у мени“ (Пс.51,10);
Драгана
Члан

Ван мреже Ван мреже

Tамо где Љубав станује

« Одговор #9 послато: 22.02.2009. 00:04 »

KOSOVSKA MITROVICA, 21.02.2009

BETA
Srbi u pratnji KPS posetili groblje

Više stotina Srba izseverne Kosovske Mitrovice, koji su jutros na zadušnice obišli grobove svojih najmilijih  u južnom albanskom delu grada, zatekli su 90 odsto uništenih ili oskrnavljenih nadgrobnih obeležja

Srbi su zadušnice obeležili u pratnji pripadnika Kosovske policijske službe (KPS), a incidenata nije bilo.

Od predhodnih zadušnica na tom groblju polomljeno je više stotina spomenika, a vandali su odneli sve što su mogli - manje spomenike, mermerne vaze i ograde koje prodaju kao staro gvožđe.

Više Srba koji su danas došli na groblje rekli su da su primetili da su dvorišta obližnjih albanskih i romskih kuća popločana delovima sa oskrnavljenih spomenika.

Где ће им душа, кад са гробља скидају и угађују и своје куће?  Плачко  ПлачкоТо је исмевање, не само православља него хришћанства у опште! Знам да су они претежно муслимани, али ово што се ради је чист антихристовски рад!
Сачувана

Странице: [1] 2 3
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!