sablja
srpskazemlja.com
Администратор
Углед: +35/-0
Ван мреже
Поруке: 5556
Србија је вечна док су јој деца верна!
|
 |
« послато: 12.06.2009. 12:43 » |
|
Истинита прича из књиге"Јелена 1993" Књига је уврштена у званичну документацију Уједињених нација.
...Кад Сафет заврши, Абдулах уздахну: -Све ја то знам, мој Сафо.Они нас презиру као да смо губави, јер не пристајемо ни на једну банду.Нијесмо ничији. -Како то, ђедо, нијесмо ничији.Зар ми нијесмо Турци из Андолије, како бабо прича. -Нијесмо, мој Сафо.Одрастао си, треба да знаш истину.Нема Турака у Херцеговини.Нема их ни у Босни, ни Санџаку.Турци су отишли у Турску, а ми смо овдје остали. -Па ко смо онда ми?-чуди се Сафет. -Ми потичемо од њих. -Од кога? -Од њих.Од Влаха. Сафету се јави нека мучнина у стомаку, без га обузме. -Ја нијесам Влах.Нећу да будем крмски Влах.Они се крсте и иду у цркву, а ми у џамију.Мрзим Влахе.Ја нијесам Влах. -Смири се, Сафо мој-помилова га Абдулах по коси.Нијесмо Власи но је мука што не знамо ко смо.С њима нећемо, а Турци нијесмо.Ми смо се, мој Сафо, некад презивали Миљанићи.Живјели смо даље близу Билеће и славили смо светог Николу.Бабо мог баба се, Шућур Алаху, потурчио и дошао овамо.Са собом је кандило донео, ено га још на тавану. -Је ли то оно с ланцима што стоји у старом сандуку? -Јесте.То је напе кандило, мој Сафо. Глас старог Абдулаха је подрхтавао.Било је у њему неке туге и горчине. -А што то не бацимо, ђедо, но нам погани кућу-пита Сафет. Абдулах грицка травку, погледмом лута по плавом небу изнад Херцеговине. -Још си ти мали, Сафо.Једног дана ћеш разумјети. -Што ми не објасниш ђедо? -Не знам хоћеш ли разумјети, мој Сафо.Још си мали да то разумијеш.Велики си да знаш ко смо, а мали да разумијеш да нијесмо ни Срби ни Турци и да кандило не смије да се баци. -Ја ћу кад порастем да га бацим. Ћути Абдулах.Испљуну ижвакану травку, убра другу и стави је међу зубе, па после дужег ћутања вели: -Можда.Можда ћеш и да га бациш, Сафо мој.Можда хоћеш, а можда нећеш. -Хоћу, ђедо.Бацићу га сигурно. -Можда.Можда.Сафо мој.Можда хоћеш, а можда нећеш.Алах све зна. -Алах не воли кандило, ђедо.Он не воли ни Влахе. -Ко ће га знати, Сафо мој.Бог је један и наш и њихов. Сафет га гледа збуњено. -Како то, ђедо?Они не воле Алаха. -Све ћеш ти то једног дана схватити, Сафо мој. -Молим те, ђедо, баци оно са тавана. Абдулах уздахну. -Нећу.Нећу, Сафо мој.Док сам ја жив нећу, а ви послије чините шта хоћете.Даће Алах да ја умрем да вам зла не видим. Сафет је упоран. -А што, ђедо?Објасни ми.Зашто нећеш да бациш оно са тавана? Ћути Абдулах.Грицка травку, жмирка очима. -Слушај добро, Сафо мој-каж напокон.Слушај добро и упамти.Добро упамти, не мораш сада да разумијеш, разумјећеш кад буде требало.Ова два рата су нам ишла наруку.Алах нам је помогао па смо Влахе у оба рата разриједили.Али, опет их је остало пуно.Неће нам заборавити, а не зна се шта носи дан, а шта ноћ.Може и њихово да дође.Зато нам треба оно кандило, Сафо мој.Ако њихово дође, има на тавану и икона, Сафо мој, упали кандило и прозови се Стојан.Тако ћеш главу да сачуваш.Јеси ли утувио, Сафо мој? -Јесам, ђедо, али ја нећу да будем Стојан. -Е, мој Сафо-опет уздахну Абдулах, вакат куле по приморју гради, вакат гради, вакат разграђује. -Шта то значи ђедо? -Моли се Алаху да никада не сазнаш шта то значи. Разуме сада Сафет-бег поруку старога Абдулаха.Добро је разуме.Прибојава се да се сада после ове погибије на планинама изнад Дринем и оно време за кандило и икону приближава.
|