Српска земља - дискусије
07.09.2010. 09:07 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Пријављивање Регистрација  
Странице: [1]
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  
Аутор Тема: Труба за пет генерација  (Прочитано 90 пута)
0 чланова и 1 гост прегледају ову тему.
sablja
srpskazemlja.com
Администратор

Углед: +35/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5572

Србија је вечна док су јој деца верна!

« послато: 13.06.2009. 22:50 »

На југу Србије, познатом по добрим трубачима, у породици Николић из Грделице, труба се свира пет генерација. Славу деде Божидара сигурно ће надмашити унук Богдан, ученик лесковачке музичке школе и победник на многим музичким такмичењима.

Оркестар Божидара Николића Доње спрема се за бројне наступе, а за његовог унука Богдана почиње распуст. И Богданов чукундеда Ђорђе је свирао трубу, али једанаестогодишњи Богдан ће бити први школовани музичар у породици Николић у којој се више од 100 година свира труба.

Изузетан таленат Богдан је показао на многим такмичењима где је као ученик другог разреда музичке школе "Станислав Бинички" у Лесковцу, добијао угледне награде. Када вежба то ради под будним оком оца Милана и деде Божидара.

Богдан каже да је уз наслеђени таленат у школи много научио. "Научио сам како се контролише дисање а како ваздух, када свирам. Наравно, сада знам и правилно да држим усне а научио сам и ноте" објашњава Богдан.

Од када је пошао у музичку школу више не свира а оркестром свога деде коме је испуњен животни сан, јер је његов унук кренуо стопама школованих музичара.

Отац Никола поносан је на сина и признаје да поред њега и он нешто ново научи, иако свира доста година. " Много сам научио поред Богдана јер сам присутаб на сваком часу. Професора слуша он, али слушам и ја па сам научио неке почетне ноте", каже Никола.

Оркестар Божидара Николића Доње један је од најбољих на југу Србије. У току су припреме за Гучу али и за наступ на Фестивалу ТВ Стваралаштва у словачким Кошицама који се одржава од 17. до 20. јуна.

Николићев оркестар добио је специјалну позивницу за тај фестивал. На наступу ће извести Чочек Кошице, који ће потом постати и званична химна те престижне европске манифестације.

Извор: РТС
Сачувана

www.srpskazemlja.com
Е-пошта: sablja[at]gmail.com
natalija
Општи уредник

Углед: +16/-0
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4313

« Одговор #1 послато: 14.06.2009. 08:49 »

само то и имају
Сачувана

„Учини ми, Боже, чисто срце, и дух прав обнови у мени“ (Пс.51,10);
Странице: [1]
  Пошаљи ову тему  |  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!