BEOGRAD, 20.07.2009.
PRESS
Pobuna u Preševu: Albanski političari prete Žandarmeriji!
Lideri Albanaca poručuju da se neće smiriti sve dok Žandarmerija, koja im navodno ugrožava ljudska prava, ne napusti Preševo i ostale opštine juga Srbije. Oni tvrde da „ovakva Srbija ne zaslužuje beli šengen"
Lideri Albanaca sa juga Srbije poručuju da se neće smiriti sve dok „mirnim putem" ne izbace Žandarmeriju iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa! Ukoliko se to ne dogodi prete da će izaći sa „novim, čvršćim i glasnijim" zahtevima. Ogorčeni su ponašanjem ministra policije Ivice Dačića i predsednika Koordinacionog tela za jug Srbije Milana Markovića i tvrde da je vlast u Beogradu prema njima gora no ikad. Predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa objašnjava za Press da je Žandarmerija „nepotrebna u ovom delu Srbije", i dodaje da pripadnici te jedinice po nalogu ministra policije krše ljudska prava Albanaca! 
(пази, он прича шта треба Србији, море нека се торња у албанију ако му Србија не одговара

)
Mustafa: Dosta nam je- Nedavno, prilikom navodnog presecanja krijumčarske mreže šverca oružja, upadali su u kuće ljudi koji su navodno švercovali oružje, a svi znaju da su se oni koje policija traži već sklonili u Gnjilane posle bezrazložnog hapšenja njihovih drugara krajem prošle godine (hapšenje članova „gnjilanske grupe", prim. aut.) I šta su tražili u njihovim kućama, ako znaju da nisu tu. Hteli su da prepadaju porodice! Mi ovo nećemo da trpimo! Mi ćemo izaći i iz Koordinacionog tela, pa i iz opštine, pa neka Dačić diktatorski postavi 38 žandarma za odbornike. Ukazaćemo i međunarodnoj zajednici na probleme koje imamo, neka pisma smo već poslali, ali ćemo biti još glasniji - kaže Mustafa.
Na naše pitanje kako je onda moguće da je u kućama Albanaca policija pronašla velike količina oružja, Mustafa odgovara da je „tu akciju mogla da odradi i obična policija".
- Dačić je ovde bio tri puta u poslednjih mesec dana, a nijednom se nije sreo sa albanskim liderima. Ispod časti mu je da se rukuje sa nama! Srbija je na korak od belog šengena, ali ovakvim ponašanjem zamenika premijera Srbiji ne da da ukinu vize -kaže Mustafa.
S druge strane, ministar policije Ivica Dačić kaže za Press da su zahtevi Albanaca neosnovani. On je odbacio optužbe Mustafe da Žandarmerija i država Srbija krše ljudska prava Albanaca.
- Posao Žandarmerije jeste da obezbedi mir i stabilnost, kao i sigurnost svih građana, bez obzira na nacionalnost. Povlačenje Žandarmerije je nemoguće. Apsolutno je netačno da se krše ljudska prava prilikom akcija koje izvodi Žandarmerija. Evo, kao zamenik premijera nudim sve resurse koje imam da proverimo da li je bilo kršenja ljudskih prava. Zato i snimamo sve naše akcije. Ukoliko je potrebno, sve snimke možemo da predočimo relevantnim međunarodnim institucijama, pre svega OEBS-u - kaže Dačić.
Halimi: Samo se slikaju za medije Narodni poslanik Partije demokratskog progresa sa juga Srbije Riza Halimi kaže za Press da zahtevi za demilitarizaciju postoje od 2001. godine. On kritikuje odnos Beograda prema jugu Srbije.
- Ivica Dačić dođe ovde i daje neke velike izjave, kao da je u predizbornoj kampanji. Bivši ministar Dragan Jočić nije imao predstave za javnost sa svitama novinara, ali je razgovarao sa albanskim liderima, i nakon njegove zajedničke posete sa ambasadorom Poltom pošlo je nabolje. Isto je i sa predsednikom Koordinacionog tela Milanom Markovićem. Kad je to vodio Nebojša Čović on je skoro živeo ovde - kaže Halimi.
On dodaje da su u poslednju akciju policije, kada je presečen kanal šverca oružja sa Kosova na jug Srbije, na koju albanski lideri imaju primedbe, pored Žandarmerije bio uključen i Interpol.
- I ne samo oni, već i članovi drugih stranih policija i institucija čiji je posao suzbijanje međunarodnog šverca oružja i ljudi. Svi oni su se na licu mesta uverili kako je akcija izvedena i nikakve prekomerne upotrebe sile nije bilo - kaže Dačić.
Marković: Nema povlačenjaPredsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Milan Marković kaže za Press da je povlačenje Žandarmerije nemoguće.
- To je stav Vlade Srbije i ja nemam ništa da dodam. Što se tiče primedbi na rad Koordinacionog tela, one su posledica međustranačkih odnosa lokalnih albanskih lidera. Mi nismo izvršni organ, nemamo mehanizme, niti neki veliki budžet kojim bismo rešavali probleme. Kao što nam ime govori, mi smo tu da na najbolji mogući način koordiniramo, ukažemo na probleme, i zatražimo rešenje - kaže Marković.
D. ISAILOVIĆ

Бајден и Соли Рен су донели Тадићију Бериши план за одцепљење и ове 3 општине! ПОЗНАТ СЦЕНАРИО о "српском злостављању шиптара". ЗАТО СРБА НА КОСМЕТУ ВИШЕ СКОРО И НЕМА!